Oppijoiden ja osaajien kohtaamispaikka
Tutki, ihmettele, opi!

Karannutta aikaa etsimässä

Apaja-yhteisön toinen yhteinen kokoontuminen järjestettiin Otavan opistossa 14.-15.6.2014. Kohtaamisen teemana oli aika. Aikaa lähestyttiin niin historiallisena, kokemuksellisena kuin fysikaalisenakin ilmiönä. Alustajina toimivat mm. Kari Enqvist ja Eero Ojanen.

 

Otavan opistossa havisee historia

 

Tapahtuman avasi Tiina Ottela, joka kuvasi Otavan opiston historiaa kuvataiteen keinoin. Ottela on itse kotoisin Otavasta ja vieraillut useasti opistolla lapsuutensa aikana. Kun Ottela myöhemmin aikuisena vieraili opiston juhlasalissa ja kohtasi lapsuudesta tutut maalaukset uudestaan, syntyi ajatus tutkia maalausten alkuperää.

 

- Kun muutama vuosi sitten näin nämä maalaukset täällä minulla heräsi valtava pakote lapsuudesta ja minun piti selvittää, mitä nämä maalaukset ovat ja miksi ne ovat täällä, hän kertoo.

 

Varsinaisia vastauksia Ottela ei ole vielä löytänyt kysymyksiinsä eli opiston taulujen alkuperä on edelleen auki. Tärkeintä on kuitenkin matka eikä lopputulos ja Ottela onkin tähän mennessä ennättänyt kartoittaa vuonna 1901 valmistuneen opiston taideteosten alkuperää useammastakin maakunta-arkistosta.

 

Fysikaalinen aika ei ole tuntemus

 

Kari Enqvist Helsingin yliopisto ja Fysiikan tutkimuslaitokselta käsitteli aikaa fysikaalisena ilmiönä. Hän keskittyi alustuksessaan erottamaan sen, miltä aika tuntuu ja sen, mitä aika on. Hänen mukaansa se miltä asiat tuntuvat ei välttämättä kerro, miten asiat ovat

 

-       Maailmaa ei ole rakennettu ihmistä varten. Siksi siihen ”miltä minusta tuntuu” kannattaa aina suhtautua suurella varauksella siihen, hän toteaa.

Mitä aika sitten on, jos se ei ole kokemus.  Enqvistin mukaan arvoitus.

 

-       Aika on illuusio. Tätä tietysti kaikki maailman mystikot ovat hokeneet vuosikymmeniä, mutta on eri asia sanoa se kuin todeta se. Tosiasia me emme tiedä, mitä aika pohjimmiltaan on.

 

Fysikaalisesta ei siis ole olemassa oikeaa aikaa vaan kellon käyminen riippuu siitä, miten nopeasti me liikumme sen suhteen.  Mutta entä kokemuksellinen aika? Voiko sitä määritellä?

 

Kokemuksellinen aika ei ole tuntemus vaan laadullinen asia

 

Siinä missä Enqvist käsitteli fysikaalista aikaa, Eero Ojanen keskittyi alustuksessaan nimenomaan kokemukselliseen aikaan.  Hänestä, toisin kuin Enqvististä, kokemuksellinen aika ei ole ainoastaan tuntemus vaan myös laadullinen asia. Fysikaalinen aikakäsityksen ongelma on se, että sen luoma todellisuus ei tavoita ajan, menneisyyden ja nykyisyyden, laadullisia eroja.

 

-       Aikaan nyt vain yksinkertaisesti on monia näkökulmia. Fysikaalinen ja mitattava aika ei ole ainoa ja todellinen.

 

Ojanen kritisoikin näkemystä joka korostaa yhtä aikakäsitystä ainoana oikeana.

 

-       Maailma ei ole sama kuin asiat maailmassa Maailma on se, että me näemme asiat jollakin tavoin järjestäytyneinä maailmassa. Ihminen on ihminen nimenomaan maailmassa, hän on nimennyt itsensä ihmiseksi maailmassa, jonka hän on myös nimennyt.

 

Ojasen mukaan ajan kovin juttu on rajallisuus. Se että me tiedämme, että me joskus kuolemme.  Tietoisuus kuolevaisuudesta vaikuttaa kahteen suuntaan, se toisaalta suurentaa meitä ja toisaalta se kaventaa meitä, sillä tajuamme että oma aikamme on rajallinen.

 

 

Kirjoittanut Jenni Linturi

 
 

Add comment

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <img> <p> <u> <i> <b> <strike> <table> <tr> <td> <th> <thead> <tbody> <br>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

BBCode

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • You may use these tags: [b], [define], [h1], [h2], [h3], [h4], [h5], [h6], [hr], [i], [quote], [s], [sub], [sup], [u], [url]
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.