Oppijoiden ja osaajien kohtaamispaikka
Tutki, ihmettele, opi!

Myyttikesteillä pohdittiin luomismyyttejä

Myyttikestit on kerran kuukaudessa tapahtuva moniaineksinen happening, jossa yhdistellään tiedollista ja kokemuksellista myyttiaineista. Vuosina 2010 - 2011 myyttikestejä järjestettiin Mikkelissä Otavan Opistossa. Maaliskuussa Myyttikestit ankuroitui Helsinkiin. Ensimmäisten Myyttikestien aihe oli luomismyytit. Ohjelmassa oli niin naurujoogaa kuin musiikkiakin. Alustuksia kuultiin Minna Pölläseltä, Eero Ojasesta ja Eino Santaselta.

 

Mitä myytti tarkoittaa?

 

Eero Ojasen mukaan myytti-sanalla viitataan kahtaalle. Yhtäältä myytit ovat ikivanhoja tarinoita, ja toisaalta nykypäivänä myytti on suosittu sana, jolla viitataan myyttisiin aineksiin.

 

- Nämä kaksi eivät ole sama asia, eivätkä täysin eri asia, Ojanen kertoo. - Se mikä myyttejä yhdistää on se, että myytti on luonteeltaan jotakin, joka yhdistää tiettyä joukkoa. Myytti on kollektiivinen. Se on myytin perusidea.

 

Se missä mielessä myyteistä puhutaan Myyttikesteillä kattaa Ojasen mukaan molemmat puolet. Yhtäältä myytit ovat ikivanhaa kulttuuriperimää ja ikivanhoja tarinoita, jotka kuuluvat vähintäänkin yleissivistykseen. Toisaalta Myyttikesteillä on tarkoitus myös pohtia nykypäivän myyttisiä aineksia.

 

Myytit ja taide

 

Myyttikesteillä myyttejä lähestytään myös taiteen keinoin. Ojasen mukaan taide on läheisesti tekemisessä myyttien kanssa.

 

- Arjessa myytit näkyvät uskomuksien ja tarinoiden kautta. Yleensä myytti ei kuitenkaan ole vain uskomus vaan tarina jostakin. Usein myytti on selitys jollekin. Myytit ovat niitä perustarinoita, joiden varassa kulttuurit elävät.

 

Voiko myytti olla totta?

 

Yksi yleinen harha myyteistä puhuttaessa Ojasen mukaan on, että myytti leimataan joksikin vääräksi. Lehtien otsikoissa myyttejä aina kaadetaan tai niitä rikotaan ja taustalla on silloin ajatus, että myytti on jotain valheellista, epätotta.

 

- Minusta myytti ja järki eivät kuitenkaan ole ristiriidassa keskenään vaan kummatkin ovat olemassa olevia asioita meissä.

 

Tämä ei Ojasen mukaan kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki myytit olisivat automaattisesti totta vaan myyteistä tulee keskustella kriittisesti. Kriittinen keskustelu on tärkeää myös Myyttikesteillä.

 

Teksti: Jenni Linturi
 

Add comment

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <img> <p> <u> <i> <b> <strike> <table> <tr> <td> <th> <thead> <tbody> <br>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

BBCode

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • You may use these tags: [b], [define], [h1], [h2], [h3], [h4], [h5], [h6], [hr], [i], [quote], [s], [sub], [sup], [u], [url]
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.