Oppijoiden ja osaajien kohtaamispaikka
Tutki, ihmettele, opi!

Epävarmuutta ei kannata pelätä

Minusta tulee yrittäjä. Sain siihen varmuuden Otavan opiston ensimmäisessä aPajassa, jonka teemana oli epävarmuus. Kaksipäiväisessä tapahtumassa oli lupa laskea omat kulissit.

Ensimmäisenä päivänä 31.10. epävarmuutta tuotiin eteemme monesta eri näkökulmasta pätevän puhujakaartin toimesta. Tätä seurasi Word Café, joka herätteli ihmiset ajatusten ja kokemusten vaihtoon pienryhmissä. Iltamme päättyi treenikirjoittamisen metodilla rakennettuun Pecha Kuchaan.

Moka on lahja - sille kannattaa hurrata 

Natalie Goldbergin lanseeraamassa treenikirjoittamisessa epävarmuus on keskeistä. Lähtökohtana runoilija Pilvi Pääkkösen mukaan on runsaas tuotos, ei tulos. Prosessissa edetään pelottavia asioita kohti. 

Tärkeä oivallus runoilijalle aikoinaan oli, ettei luovaa työtä tekevillä ei ole ketään, johon nojautua. On oma tunne, intuitio ja ääni. Tiedän myös itse olevani matkalla laatikon ulkopuolelle.

Epävarmuusko hyvinvointia? 

Filosofi Eero Ojasen mukaan epävarmuus on itsestäänselvää, sillä ihminen tiedostaa nykyhetken lisäksi epävarman tulevaisuuden olemassaolon.

Keho, koti, kaverit, kulttuuri ja konkretia pitävät muotoilija Katriina Lahtisen kiinni ja ilmassa. Niistä syntyy minuus. Kun heijastaa tämänhetken epävarmuuden vahvaan epävarmuuden muistoon, niin helpottaa.

Tohtori Jouko Kajanoja totesi yhteiskunnallisen varmuuden luovan mahdollisuuden epävarmuudelle. Epävarmuuden sietokyky toisaalta kasvaa turvallisesta lapsuudesta. Näitä olen jo aiemmin miettinyt. Suomesta turvapaikkaa hakeva ihminen ei esimerkiksi kykene käsittämään yrittäjyyden epävarmuutta. Hänelle epävarmuus, tuntemattoman odottaminen, voi olla elämän ainut sisältö.

aPajassa opitaan yhdessä

Hyvin nukutun yön jälkeen koitti marraskuu ja toimintapäivä. Kuuden tunnin aikana käsittelimme pienryhmissä osallistujien omia epävarmuuksia. Ville Keräsen fasilitoiman Open spacen kahden jalan laki oli mitä mainioin: yksilö on itse vastuussa keskustelun kulusta ja samalla vapaa siirtymään uuteen keskusteluun. Paikalla ovat juuri oikeat ihmiset; se mitä tapahtuu, tapahtuu.

Nostin esiin oman epävarmuuteni. Kysyin ihmisiltä mielipiteitä tulevan yritykseni kehitysvaiheessa olevasta päätuotteesta. Muistikirjani A4-sivu on nyt täynnä uusia avauksia, näkökulmia ja suuntia. Lounaan jälkeen osallistuin ProAction Café-työpajaan, jossa keskustelimme asiakaskontakteista ja myynnistä.  

aPajan konsepti toimii. Osallistava ilmapiiri, mahtavat tyypit ja avoin luottavainen tunnelma aikaansaivat aitoja kohtaamisia. Aika kului kuin siivillä. Yksi osallistujista totesi yrittäjän turvaverkon tärkeyden: siihen voi, mutta ei todellakaan halua pudota. Otavan opiston kurssin jälkeen jatkan hymyssä suin oman tuotteeni hiomista. Ja lähetän terveiset kohtaamilleni hyville typeille ja omalle turvaverkolleni!

Add comment

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <img> <p> <u> <i> <b> <strike> <table> <tr> <td> <th> <thead> <tbody> <br>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

BBCode

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • You may use these tags: [b], [define], [h1], [h2], [h3], [h4], [h5], [h6], [hr], [i], [quote], [s], [sub], [sup], [u], [url]
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.