Oppijoiden ja osaajien kohtaamispaikka
Tutki, ihmettele, opi!

Oppimista ideoidaan yhdessä

Otavan opiston oppimisen aPajassa kuka tahansa voi rakentaa haluamastaan ilmiöstä oman oppimistilanteen. Alkuvaiheessa mukaan kutsutaan muut aiheesta kiinnostuneet. Vaikka järjestys on päinvastainen perinteiselle kurssien rakentamiselle, toimintatapaa kehittävän Johanna Hytösen mukaan näin on toimittu iänkaiken.

aPaja voi olla lukupiiri, työpaja, tutkimusmatka tai vaikka vuoden mittainen kurssi. aPajat syntyvät työelämän ajankohtaisista aiheista, ilmiöistä sekä erilaisista yhteisöistä kumpuavista teemoista.

Hytösen mukaan pelillisyys, roolipelit ja yhteisömanagerointi ovat olleet viime vuoden kuumia teemoja. Uusia ilmiöitä voi tutkailla aPaja-sivuston kurssitarjonnasta. “aPajassa on mahtavalla tavalla vastattu tarpeeseen saada ketterä oppimisen yhteisö”, Hytönen iloitsee.

Muokataan tarpeiden mukaan

Vaikka kompromissit ovat osa prosessia, mitään ei suunnitella etukäteen. Sisällöt sovitaan täysin osallistujien oppimistavoitteiden, töiden ja kehittämistehtävien mukaan. “Matkan varrella tehdään tarkennuksia, kun oppimisen myötä pintaan nousee tärkeitä asioita joita ei alussa osattu edes ajatella”, Hytönen kertoo.

aPajat luodaan vastaamaan osallistujien tarpeisiin eikä tässä toimintatavassa tavallaan ole mitään ihmeellistä: Heillä on paras tieto siitä mitä he tarvitsevat juuri nyt oman työnsä ja oppimisen tukemiseen. “Minusta erilaiset yhteisöt ovat iänkaiken toimineet näin. Kun on ollut tarvetta oppia jotain on tietoa jaettu ja harjoiteltu yhdessä”, Hytönen toteaa hymyillen.

Proaktiivista palautetta

aPajassa voi nopealla aikataululla saada haluamansa ilmiön ympärille virallisen Otavan opiston kurssin. Tämä hämmentää ihmisiä. Usein ajatellaan, että kurssisuunnittelun valta on vain virallisilla kouluttajilla. Hytönen kertoo, että aPajan vastakohtana on valmis kurssi, jonka viimeisellä kerralla kerätään palautetta seuraavan kurssin muokkausta varten. “Ilon parannuksista saavat uudet opiskelijat. Me toimimme päinvastoin.”

Hytönen rakentaa aPaja-yhteisöä ja kehittää koko konseptia Otavan opiston kanssa osuuskunta Monkey Busineksen kautta. Paraikaa hän koordinoi myös Yhteisömanagerit 3 -kurssia. Oppimista tapahtuu puolin ja toisin - vain taivas on rajana.

Näin aPaja toimii:  

1. Kirjataan aPajaan oma oppimistoive: kurssi, lukupiiri, seminaari tai työpaja.

2. Kutsutaan mukaan muita asiasta kiinnostuneita ihmisiä.

3. Käydään keskustelua mikä teemassa kiinnostaa, mitä kukin haluaa siitä oppia, miten soveltaa työssään jne. Näin rakentuu pohja oppimisen sisällölle ja tarkemmille teemoille.  

4. Jonkun pitää ohjata ryhmää kevyesti, jotta kehittäminen etenee. Fasilitoija voi olla idean esiin nostanut, löytyä jonkun yhteisön sisältä tai olla aPajan oma kurssisuunnittelija.

5. Kun aPajassa on tarpeeksi kiinnostuneita ihmisiä, sovitaan esimerkiksi Doodlen avulla ensimmäinen yhteinen kokoontuminen ja lyödään lukkoon aPajan aikataulu, tapaamispaikat, miten usein ryhmällä on lähitapaamisia ja mitä sisältöä käydään läpi eri kerroilla. aPaja voi kokoontua fyysisesti ja/tai verkossa.

6. aPajan kurssisuunnittelija tai kyseisen kurssin vetäjä rakentaa budjetin. Sovitaan miten paljon osallistuminen maksaa. Kerätään sitovat ilmoittautumiset.

7. Sisältöjä tarkennetaan matkan varrella kun eteen tulee uusia näkökulmia.

8. Opitaan uutta ja hyvässä seurassa!

 

Teksti: Katja Seppinen

Add comment

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <img> <p> <u> <i> <b> <strike> <table> <tr> <td> <th> <thead> <tbody> <br>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

BBCode

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • You may use these tags: [b], [define], [h1], [h2], [h3], [h4], [h5], [h6], [hr], [i], [quote], [s], [sub], [sup], [u], [url]
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.