Oppijoiden ja osaajien kohtaamispaikka
Tutki, ihmettele, opi!

Aikamatka oppimisen ja koulun tulevaisuuteen

 • Kurssi alkaa: 
  Kurssi on päättynyt
 • Kurssin vetäjät:

  • Pekka Ihanainen
  • Tero Toivanen
 • Hinta: 
  1000€

Aikamatkalla pohditaan ja keskustellaan oppimisen ja koulun tulevaisuudesta sekä rakennetaan ihmisen koulua. Pääpaino on tulevaisuuden koulussa ja oppimisessa sekä siinä, miten sitä voitaisiin toteuttaa jo nyt.

Mikä on sinun näkökulmasi ja kiinnostuksesi? Käsitys ja malli tulevaisuuden oppimisesta ja ihmisen koulusta muotoutuu mukanaolevien kurssilaisten oman historian, oppimiskäsityksen ja näkökulmien mukaan. Aikamatkalla käsitellään mm. teemoja:

 •     luottamus käytäntönä ja työkaluna
 •     keskustelun kasvu ihmisen kokoiseksi
 •     avoimet oppimateriaalit ja niiden käyttäminen oppimisessa
 •     vertaistuottaminen lapsesta vaariin ja mummoon
 •     informaatiotulvan hallitseminen
 •     teknologia ja internet - isännistä palvelijoiksi.

 Onko tulevaisuudessa koulua tai miten se on erilainen kuin nykyisin? Tapahtuuko oppiminen jotenkin uudella tavalla tai onko se itsessään kehkeytynyt jotenkin toisenlaiseksi tämän päivän oppimiseen verrattuna? Jos, niin mikä siinä on olennaista? 

Nämä aiheet kiinnostavat. Oma näkökulmani lähteä tutkailemaan niitä kasvaa kolmesta oivalluksesta katsoa tulevaisuuden koulua ja oppimista. Kaiken lähtökohtana on luottamus, ts. opimme aina - ja juuri sitä, mikä minulle ja meille “siinä ympäristössä”  on tärkeintä. Se täytyy nähdä. Emme voi olla irti vuorovaikutuksesta. Vain siinä tulemme siksi, mitä olemme. Vuorovaikutuksen ytimessä on niin tavallinen asia kuin keskustelu. Sekin täytyy nähdä (paremmin). Tuotamme koko ajan, tietämättämmekin. Nämä tuotokset ovat erilaisia koosteita tai punoksia; kutsun niitä kollaaseiksi. Niissä ja niistä syntyy materiaali ja ympäristö oppimiseen. On opittava näkemään niitäkin. Olen liikkeellä näillä eväillä - luottamuksella, keskustelulla ja kollaasilla.

  Pekka Ihanainen
 
 Aikamatkalla oppimisen ja koulun tulevaisuuteen näen rajattoman maailman, jossa maiden, rotujen, uskontojen ja sukupuolten väliset rajat ovat hävinneet. Kaikki maailman tieto on kaikkien maailman kansalaisten omistuksessa ja vapaasti käytettävissä.
 
Oppiminen tarkoittaa oman parhaan itsensä etsimistä, jossa matka on tärkeämpi kuin perille pääsy. Opettaminen on oppaana toimimista matkalla, jossa opettaja voi muuttua välillä oppilaaksi, ja jossa opettaja saattaa oppia itse enemmän kuin oppilas.
Koulu on kaikkialla. Oppimista ei ole rajoitettu johonkin tiettyyn rakennukseen. Jos koulurakennuksia on olemassa, ne ovat oppimiselle omistettuja ja kaikille avoimia oppimiskeskuksia, joissa oppimisen asiantuntijat (opettajat) auttavat kaikenikäisiä tutkimusmatkalla omaan itseen ja koko maailman tietoon.
 Tero Toivanen
 

Aika ja paikka

Helmi-toukokuun 2013 aikana lähitapaamisia on Helsingissä (Annankatu 9) ja/tai Mikkelissä (Otavan Opisto) sekä verkossa (http://otavanopisto.adobeconnect.com/apaja_aikamatka). Lähitapaamisten välissä keskustellaan ja työskennellään verkossa. Tarkemmat ajat sovitaan yhdessä kurssilaisten kanssa.

Kohderyhmät

Aikamatka oppimisen ja koulun tulevaisuuteen soveltuu kaikille niille, joilla on halua ja kiinnostusta pohtia ja tarkastella oppimista kaikkiallisena, ei vain perinteiseen kouluun liittyvänä toimintana.

Aikataulu

Tapaaminen, suunnittelu, tavoitteiden asettelu
pe 15.2. klo 15.00-20.00, Hub Helsinki, Annankatu 31-33 C, http://otavanopisto.adobeconnect.com/apaja_aikamatka
 
Tilannekatsaus ja uusien mukaantulijoiden tapaaminen
 
Keskustelua ja kokemustenvaihtoa yhteisistä aiheista
pe 5.4. klo 16.00-20.00, Annankatu 9, http://otavanopisto.adobeconnect.com/apaja_aikamatka
 
Kaupunkiteemainen mobiilityöpaja / Mobiiliteemainen kaupunkityöpaja
pe-la 3.-4.5., Annankatu 9, Vetäjänä Michael Gallagher
 
Aikamatkan esittely ja jatkon suunnittelu, muiden aPaja-ryhmien tapaaminen (vahvistamaton)
pe-la 17.-18.5., Otavan Opisto, Annankatu 9, http://otavanopisto.adobeconnect.com/apaja_aikamatka
 
Tapaamisten välissä asiantuntija- ja työskentelykohtaamisia, joista sovitaan erikseen. Tapaamiset yleensä verkossa perjantaisin klo 16.30.
 
Linkit ja osoitteet
Aikamatkan, rakentelun ja keskustelun alla olevat aiheet LeMill:ssä
 
Tapahtuma ja ryhmä Facebook:ssa
 
Kurssi Otavan Opiston kotisivulla
 
Yhteystiedot
Pekka Ihanainen (ihanainenpekka@gmail.com)
Tero Toivanen (teromakotero@gmail.com)
Lisätietoja: tiina.airaksinen@otavanopisto.fi 050 311 7258

Keskustele kurssista

Yhtään kommenttia ei ole vielä kirjoitettu. tai Luo tunnukset kirjoittaaksesi kommentin.

Kurssin osallistujat

Kurssin tapahtumat

Kurssilla ei ole tapahtumia.