Oppijoiden ja osaajien kohtaamispaikka
Tutki, ihmettele, opi!
Ennakkotehtävät
Keskiviikko, tammikuu 22, 2014 - 11:45 - Lauantai, maaliskuu 1, 2014 - 10:00

Tee alla olevat ennakkotehtävät ja lähetä tehtävien 2,3, ja 4 tuotokset vapaamuotoisena sähköpostina kurssin ohjaajille ennen ensimmäistä intensiivikertaa (1-2.3.2014).

Heidi Kähkonen <kahkonen.heidi[a]gmail.com>
Antti Jogi Poikola <antti.poikola[a]gmail.com>

 


 

1. Lue lyhyt johdatus datajournalismin tekemiseen

Lue Tampereen yliopiston Johdatus datajournalismin tekemiseen osoitteesta http://blogs.uta.fi/datajournalismi/. Johdatus koostuu viidestä tiiviistä osiosta, joiden lukemiseen ei mene kovin kauaa, ellei innostu selaamaan kaikkia taustalinkkejä läpi.

 


 

2. Etsi yksi mielestäsi kiinnostava datajournalistinen juttu

Tutustu muutamiin datajournalistisiin juttuihin verkossa (ks. linkkilista alla). Valitse jutuista oma suosikkisi ja valmistaudu esittelemään se lyhyesti (5 min.) intensiivialoituksessa.

 


 

3. Keksi kaksi tai kolme omaa raakaideaa datajutuksi

Kannattaa miettiä sekä datalähtöisiä ideoita (lähdetään liikkeelle jostakin käytettävissä olevasta datasta) että aihelähtöisiä ideoita (lähdetään liikkeelle teemasta, jonka jälkeen paikallistetaan siihen liittyvää dataa). Huom. tässä vaiheessa on parempi, että on useampia ideoita, mutta mihinkään yksittäiseen ideaan ei vielä kannata rakastua liikaa, koska kurssin intensiivialoituksessa muodostetaan ryhmiä, jotka valitsevat ryhmäläisten raakaideoista (tai matkan varrella syntyneistä uusista ideoista) sen, jota lähdetään toden teolla toteuttamaan.

 


 

4. Tee taustaselvitys yhdelle raakaidealle

Valitse raakaideoista yksi, jolle teet kevyen taustaselvityksen idean toteuttamiskelpoisuudesta vastaamalla seuraaviin kohtiin:

A) Käytettävä data

B) Kysymykset datalle

  • Tutustu dataan (vrt. tee taustatutkimus haastateltavasta, jotta tiedät, mitä kannattaa kysyä)
  • Mieti kolmesta viiteen eksaktia "haastattelukysymystä" datalle. Kysymysten tulisi olla sellaisia, joihin uskot, että näistä data-aineistoista on mahdollista löytää vastaus (vaikka et vielä tietäisi, miten)

C) Haluttu lopputulos Mieti, millainen on haluttu lopputulos datan käsittelystä ja analyysista (esim. tiedot x ja y yhdessä luettelossa, karttavisualisaatio, vuorovaikutteinen sovellus, kuvaaja jne.)

Kommentit

Yhtään kommenttia ei ole vielä kirjoitettu. tai Luo tunnukset kirjoittaaksesi kommentin.