Oppijoiden ja osaajien kohtaamispaikka
Tutki, ihmettele, opi!

Käyttäjän tiedot

Käyttäjän keskustelut

Jos joku tarvitsee esimerkiksi työnantajalle PDF:n muodossa kurssiesitteen ja ohjelman, niin laittakaa minulle tiedoksi ja teen sellaisen suit sait.


02.03.2016

Täältä voi lukaista yhteenvedon viime tapaamisesta: http://www.ooosuuskunta.fi/kansalaisyhteiskunnan-muutosagenttikoulutuksen-avoin-suunnittelu-etenee/


25.11.2015

HInta on vielä suuntaa antava ja muodostuu lopullisen osallistujamäärän mukaan. Samoin alkamisajankohta ja aikautulu rakennetaan yhdessä.


19.11.2015

Hei kaikki,


helmikuussa olisi tarkoitus tavata. Loppuvuoden kiireet näyttävät monilla hiukan helpanneen, kivasti paikalle ilmoittautuneita. Perjantaina ollaan siis menossa ihmettelemään Suunnon toimintaa kello 11:45. Heillä on kokemusta mm. kansainvälisen, yhteisöllisen palvelun rakentamisesta: http://www.movescount.com/fi/. Maaritille iso kiitos järkkäilyistä, erinomaista aktiivisuutta.


Ne ketkä eivät vielä ole ilmoittautuneet mukaan, kävisittekö pikapikaa tekemässä homman. Mieluiten FB-ryhmässä aihetta käsittelevässä topicissa. Olisi myös kiva tietää etukäteen ketkä ovat lauantaina paikalla, se hoituu parhaiten laittamalla oikea status tapahtumasivulle.


Lauantaina ollaan hyvin kunnianhimoisia, ja pureudutaan alan tulevaisuuteen. En usko, että enää pitkään on mahdollista erottautua postaamalla kuvia Instagramiin tai palvelemalla asiakkaita Twitterissä. Tarvitaan enemmän luovuutta, enemmän osaamista, parempia verkostoja ja paljon muuta. Tätä siis ratkomme lauantaina. Lisäksi ohjelmassa ainakin yksi mielenkiintoinen Yhteisömanagerikurssin näyttötyö. Ohjelman ja aikataulun löydätte täältä: https://docs.google.com/document/d/1QwzLTQzQ6y2Qj7Yke9fhJQLITBcIu_ML0MhPkcQ2I8s/edit?usp=sharing


Ohjelmaan saa jälleen esittää toiveita, korjauksia ja kommentteja vapaasti.


- Jere


P.S. kiva nähdä!


03.02.2015

Tervetuloa Nettakin vielä mukaan! Pian on jengiä ku lätkäjoukkueessa.


11.03.2014

Heippa! Kiitos paljon. Vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta kurssilta. :) Valitettavasti en pääse paikalle 21-22.3. Meillä on samaan aikaan verkkovapaaehtoisten koulutus Jyväskylässä. Muuten vahvasti mukana hengessä!


11.03.2014

Urheiluhengessä jatkaen, sen verran iso jengi, että kaikki ei millään pääse kaikkiin treeneihin. Mutta ei anneta haitata - katsotaan keksinkö jonkun muun alkutervehdyksen teiltä ketkä eivät pääse.


13.03.2014

No niin, maaliskuun ainoa mahdollisuus minulle rykäistä kurssi käyntiin on 21. – 22. päivä. Kaksipäiväisenä, kun vanhat tavat istuvat tiukassa. Paikkana Otavan Opiston Osuuskunnan tilat Annankadulla Helsingissä. Ekan kerran toiveena on aina mahdollisimman moni paikan päälle, tekee hyvää myöhemmälle tekemiselle. Pääseekö enemmistö?


21.02.2014

Klikatkaa oikealta ilmoittautumisnamiskaa, kun pääsette paikalle.


21.02.2014

Klikkasin ilmoittautumista ja olen mukana. Nyt napissa lukee Peruuta ilmoittautuminen, mutta ensimmäisen kokoontumisen eli 21.-22.3. tapahtumasta ei näe, ketkä ovat tulossa. Näkyykö tämä tieto sinulle, Jere? Osa keskustelusta on käyty Facebookissa Otavan somettajat -ryhmässä https://www.facebook.com/groups/otavansomettajat/545470192217592/, joka on luotu edellistä Yhteisömanageri II-kurssilaisia varten. Itsekin tupsahdin ryhmään mukaan, kun oletin sen olevan tämän kurssin ryhmä. Mihin voimme mennä keskustelemaan tästä tulevasta kurssista, Jere?


24.02.2014

Otavan somettajat -ryhmä oli vanha ryhmä ajalta ennen Yhteisömanageri II -kurssia. Ryhmässä on käsittääkseni vähän kaikkia Otavan kursseillä käyneitä viestintä, some ja CM tyyppejä.


24.02.2014

Täällähän on kova vauhti päällä! Yksi vielä ja ollaan siinä pisteessä, että homma varmistuu. Laitan tällä viikolla sisällöllisen suunnittelulle pohjia, niin päästään työstämään kurssia yhdessä. Yksi oma toive on käsitellä, hakea ja kehittää Janne Saarikon blogin inspiroimana alaa niin, että on vähemmän mutua, enemmän mallinnettuja ja systemaattisesti kehitettyjä käytäntöjä. Blogi täällä: http://zeeland.fi/blogi/yhteisomanageri-on-liian-tarkea-tekija-yrityksellesi


03.02.2014

Huhut kurssin ympärillä tiivistyy ;). Oliko suunnitelma nyt sellainen, että kaksi päivää joulukuun alkupuolella?


03.10.2013

Aivan oikeita huhuja olet kuullut Jere! Kurssi on tulossa 23. - 24.1.2014. Päivitellään sisältöä pian myös tänne. Saman asian ympärillä mennään mitä tässäkin kuvauksessa on kerrottu.


11.10.2013

Parvityöskentelyn aPajan tiedot on päivitetty. Tervetuloa mukaan!


14.11.2013

Käyttäjän kurssit

 

 

Delfoi-koulutuksen vuosikello on jaettu neljään jaksoon, joilla toteutetaan omat opinnolliset Delfoi-prosessinsa. Kaikissa Delfoi-pajoissa käsitellään myös yksilöllisiä tutkimussuunnitelmia ja toteutuksia.

 

1. JAKSO

 

Ensimmäisellä vuosijaksolla toteutetaan yhteistyössä Tulevaisuudentutkimuksen verkostoakatemian kanssa kaksi opinnollista ja autenttista Delfoi-tutkimusta, joihin opiskelijoilla on mahdollista osallistua panelistin tai Delfoi-suunnittelijan näkökulmista. Valittavana on kaksi aihepiiriä, joista toinen käsittelee oppimisen tulevaisuutta ja toinen radikaaleja teknologioita.

 

31.01.-01.02.  Delfoi-prosessien pohjustus ja suunnittelun käynnistäminen

 

14.02.-15.02. Delfoi-kyselyiden laatiminen ja paneelin valinta

14.03.-15.03. Delfoi-analyysit ja tulokset

 

Delfoi-kierrokset toteutetaan Delfoi-pajojen välissä.

 

 

2. JAKSO

 

Toisella ja kolmannella jaksolla keskitytään Oppimisen tulevaisuus 2030-barometrin viisivuotismittaukseen ja Futura-lehden teemanumeron 2/2014 -valmisteluun. Alateemoina ovat tulevaisuuden arkeaologia,  systeemikartta ja skenaariot.

 

11.04.-12.04. Tulevaisuuden arkeologiaa, systeemikarttaa ja skenaarioita

 

16.05.-17.05. Paneelin ja panelistien valmistaminen

06.06.-07.06. Barometrin vuosipäivitys

 

Työpajojen välissä ja aikana toteutetaan oppimisen tulevaisuus-barometriin liittyvät kyselykierrokset ja valmistellaan analyyseihin ja tuloksiin liittyviä tekstejä.

 

 

3. JAKSO

 

Kolmannella jaksolla julkaistaan Oppimisen tulevaisuus 2030-barometrin tulokset ja Futura 2/2014 -teemanumero. Heinäkuussa ei järjestetä työpajaa. Elokuun Delfoi-paja järjestetään Tulevaisuuden tutkimuksen seuran kesäseminaarin yhteydessä. Syyskuun pajassa arvioidaan tulokset ja kehitetään Delfoi-metodin eDelfoi-verkkosovellusta.

 

4. JAKSO

 

Neljännellä jaksolla kehitetään tulevaisuustyökaluja Delfoi-tutkimuksen avulla. Lokakuussa suunnitellaan, marraskuussa toteutetaan ja joulukuussa arvioidaan tuloksia.

Kokonaisuudet

 

Tulevaisuudentutkimukseen voi tehdä yhtä kurssia laajempia suoritus- ja tutkintokokonaisuuksia. Tulevaisuustiedon osalta on luonnosteltu kaksi laajempaa korkea-asteen mallista ja perusopintojen kokoista 12-15 opintoviikon mittaista kokonaisuutta (Delfoi ja Tulevaisuudentutkimus), joista annetaan erillinen todistus. Kahden vuoden väliajoin käynnistetään erillinen Delfoi-managerikoulutus, joka tähtää ammattimaiseen menetelmän managerointiin.

 

 

Verkkopalvelut

 

Ohjelmisto http://edelfoi.fi

Kehittäjäyhteisö http://edelfoi.ning.com

Verkkokurssi online http://otavanopisto.adobeconnect.com/delfoi  (käytössä työpajoissa ja ohjauksissa)

 

Yhteydenotot

 

Jenni Linturi (jenni.linturi@otavanopisto.fi)  tai Hannu Linturi (hannu.linturi@otavanopisto.fi)

 

Jenni Linturi
Jedi rekisterikilpi
Jedi rekisterikilpi

Syvennetään vielä ajattelua ja osaamista yhteisömanageroinnista. Kurssi on tarkoitettu jossain vaiheessa Yhteisömanageri Master Class -kurssin käynneille. Siirrytään tällä kurssilla selkeästi välineistä ja ympäristöistä syvempään kehittämiseen; yhteisön kulttuurin kestävä rakentaminen, asiakkaiden ja sidosryhmien osallistaminen tarinaan, kriiseihin valmistautuminen ja niissä toiminen ainakin teemoina. 

Tähän mennessä sisällöiksi on ehdotettu jo näitä aiheita:

1. Kriisiviestintä ja vihapuhe - miten varautua, miten harjoitella (tämä sen vuoksi, että näinä päivinä yhä useampi organisaatio voi joutua yhtäkkiä aivan tolkuttomaan tilanteeseen yhä helpommin)

2. Tapahtumien ja projektien some360 -suunnittelu ja toteuttaminen - ajolista, tapahtumien tarinallistaminen, yleisön osallistaminen tarinaan jne.

Mitä muuta? Ehdottakaa kommentteihin aluksi. Pyritään saamaan ryhmä kokoon maaliskuun aikana ja startti huhtikuulle! 

 

Jere Rinne
muutosagenttikuva
muutosagenttikuva

Kansalaisyhteiskunnassa tapahtuu: kansalaisten uudet barrikadit synnyttävät Ravintolapäiviä, Siivouspäiviä, Kaljakelluntaa ja Tahdon-kampanjaa. Samalla partiolaiset ja martat kasvattavat jäsenmääriään. Miten mennä mukaan tähän muutokseen, mitä opittavaa meillä on toisten kokemuksista ja mitä opetettavaa sinulla on muille?

Olemme kokoamassa vaikuttavan kansalaisuuden kurssia alkamaan tammikuun lopusta. aPaja-mallilla tehtävä opintokokonaisuus suunnitellaan alustavasti yhdessä aiheesta kiinnostuneiden kanssa ja loppufiilaus tehdään osallistujien kanssa.

Ensimmäinen tapaamiskerta on 28.-30.1. Lahden kansanopistossa (Harjukatu 46, torstaista noin puolesta päivästä lauantaina noin puoleen päivään, tarkennamme ohjelmaa tammikuussa). Alustavasti suunnitteilla on noin 6 lähitapaamista (Lahden lisäksi Helsingissä sekä mahdollisia kiinnostavia vierailukohteita) sekä etä/verkkotyöskentelyä tammikuusta loka-marraskuulle. Apaja-mallin mukaisesti koulutus suunnitellaan osallistujien kesken, joten tarkka ohjelma varmistuu vasta ensimmäisen tapaamiskerran jälkeen.

Kurssin kokonaishinta on 150 eur, mutta 10.1. asti ilmoittautumisille early bird -hinta 130 eur. Olemme varanneet myös muutaman ilmaispaikan, kysy niistä (työttömät ym.).

Tsekkaa käytyjä keskusteluja ja kommentoi ja ehdota ohjelmaa. Miten ylläpitää kipinää? Miten keskittyä toimintaan ja tekemiseen byrokratian tai identiteetin rakentamisen sijaan? Oppimisen teemoissa on mm. uudet tavat organisoitua, laillisen ja laittoman toiminnan rajanvedon pohdinta mutta myös kansalaistoiminnan peruskauraa viestinnästä ja rahoituksesta. Työstetään omia projekteja ja sparrataan muiden ideoita eteenpäin.

Mikä sinua kiinnostaa, tai mitä meidän pitäisi sisällyttää? Jaa ideasi ja kommentoi muiden ajatuksia täällä.

Koulutuksen järjestävät Lahden kansanopisto, osuuskunta Törmäämö ja Otavan Opiston Osuuskunta.

Lisätietoja: Pauliina Jalonen, pauliina.jalonen@otavanopisto.fi, 045-873 2828

 

 

Riikka Mäkelä, Pauliina Jalonen

Koulun tulevaisuus (Futura 2/2015)

Koulun tulevaisuutta pohditaan 22. - 23.5. Futura-lehden toisen numeron julkaisemisen ympärille järjestettävässä tapahtumassa. Keskiössä ovat Futura- lehdessä esitellyt Oppimisen tulevaisuus -barometrin tulokset ja niiden lomaan sijoitetut Kriittisen korkeakoulun kirjoittaja-oppilaiden työstämät kaunokirjalliset tulevaisuustarinat sekä näiden kahden välinen dialogi. Tapahtuma järjestetään Helsingissä Annankatu 9:ssä sekä verkossa http://otavanopisto.adobeconnect.com/delfoi .

 

PERJANTAI 22.5.

 

12.00-12.10 Avaus, Hannu ja Jenni Linturi

12.10-12.20 Nousu, Katja Raunio

12.20-12.50 Peruskoulu 2030, Hannu Linturi, Iida-Maria Peltomaa

12.50-13.20 Lukio 2030, Tiina Airaksinen, Aki Luostarinen

13.20-13.40 Some-pedagogia, Kari A. Hintikka

13.40-14.00 Pelipedagogia,Mikko Tarmia (etänä)

14.00-14.10 Runoja, Ilkka Tahvanainen

14.10-14.40 Kahvitauko

14.40-15.00 Tulevaisuusoppiminen, Johanna Ollila

15.00-15.20 Tulevaisuuden kaunokirjallistaminen, Heikki A. Kovalainen

15.20-15.40 Sivistyksen hinta, Eero Ojanen

15.40-16.00 Scrum - skaalautuvaa prosessioppimista, Tommi Issakainen

16.00-16.30 i+ Ihmisten ja teknologian muuttuva suhde, Ville Venäläinen

16.30-17.00 Viisi pajatyöteemaa: (a) tulevaisuustarinat (Jenni Linturi), (b) ihminen + kone (Ville Venäläinen), (c) Oppimisen tulevaisuus 2030-barometri (Hannu Linturi & Tiina Airaksinen), (d) Scrummia kouluun (Tommi Issakainen)

 

LAUANTAI 23.5.

9-15 Pajatyöskentelyä

 

  1.    Tulevaisuustarinoiden kaunokirjallistamista (Jenni Linturi et al.)


 

9.00-9.30 Pajateemojen esittelyä

9.30 – 10.15 Herättelyä ja lempeää johdattelua

10.15 - 11.30 Aineiston keruuta: Kohti tulevaisuuden koulua

11.30-12.30 Lounastauko

12.30-14.00 Tulevaisuuden koulu kaavanovellissa

14.00-14.30 Kaavanovelleiden esittelyä (vapaaehtoinen) 

14.30-15.00 Päivän purku

 

  2.    Ihminen + kone - oppiminen (Ville Venäläinen)


  3.    Oppimisen tulevaisuus 2030 -barometripäivitys (Hannu Linturi)

09.00-09.30 Pajateemojen avausta

09.30-10.00 Barometrin orientaatiota ja tuloksia 2009-2014

10.00-10.30 Panelistina barometrissa: valikoitua vastaamista

10.30-11.30 Managerina paneelissa: neljä uutta teesiä vuosipäivitykseen

11.30-12.30 Lounas

12.30-13.00 Lääkäri 2040-delfoin jälkipuintia, Seija Huttunen

13.00-14.45 Delfoi- ja eDelfoi-ohjausta

 • Johtamisosaaminen tulevaisuuden sairaalassa, Vuokko Piirainen
 • Alkava Delfoi, Hanna-Kaisa Pernaa
 • Kasvuttoman talouden tulevaisuudet, Liisa Haapanen
 • Suomalaisten populaarimusiikintekijöiden tulevaisuusajattelu ja ennakointi osana luovaa työskentelyä, Riikka Hiltunen
 • Mediakasvatuksen tulevaisuus, Jere Rinne?
 • AY-tulevaisuus, Sini Salmenjoki, Tarja Muukkonen
 • I +, ihmisen ja koneen muuttuva suhde, Ville Venäläinen

14.45-15.00 Seuraava paja


  4.    Scrummia kouluun (Tommi Issakainen)

 

 

 

 

Tapahtuma on peruttu!

 

 

Oppimisen aPajan kohtaaminen järjestetään jo kolmatta kertaa 30. - 31.10.2014  Otavan Opiston Osuuskunnan tilassa Helsingissä (Annankatu 9 A 11).  Saadun palautteen ja osallistujien toiveiden mukaan kattoteemana kohtaamiselle on hyvinvointi. Näkökulmat vaihtelevat yhteiskuntakriittisestä institutionaaliseen ja henkilökohtaiseen. Valmiita vastauksia ei vaadita vaan olennaisempaa ovat oikeat kysymykset:

 

Onko hyvinvointi pala kakkua, jotakin joka voi loppua?  

Vai loputon avaruus, täynnä miljardeja erilaisia polkuja?

 

Ennenkaikkea olemme kiinnostuneet sinun hyvinvoinnistasi, siitä miten sitä tuet ja mitä siitä ajattelet. Sillä meille hyvinvointi ei ole pala kakkua vaan leipomo, jossa kakut syntyvät.  Tervetuloa hyvinvoimaan kanssamme!

 

 

Alustajat:

Juha Nurmela on sosiologian dosentti ja Tilastokeskuksen erikoistutkija. Hän toimii myös Hyvinvointiyhteiskunnan vaalijat (HYVA ry:n) puheenjohtajana.

Minna Janhonen on erikoistutkija Suomen Työterveyslaitoksella.

Kari A. Hintikka on monialainen verkko-osaaja ja verkostojen tutkija. Tällä hetkellä hän valmistelee väitöskirjaa verkkovoimasta Jyväskylän yliopistoon.

Tapahtuman fasilitoi Kirsi Joenpolvi apunaan aPaja-tiimi.

 

Valmiita vastauksia ei vaadita vaan olennaisempaa ovat oikeat kysymykset.

Ennenkaikkea olemme kiinnostuneet sinun hyvinvoinnistasi, siitä miten sitä tuet ja mitä siitä ajattelet. Sillä meille hyvinvointi ei ole pala kakkua vaan leipomo, jossa kakut syntyvät. Tervetuloa hyvinvoimaan kanssamme! Ilmoittaudu mukaan TÄSTÄ!

 

Aikataulu 30.10. Inspiraatio

12:00 Tervetuloa kohtaamiseen! Aloitussanat ja esittäytyminen

12:45 - 13:15 Juha Nurmela: Hyvinvointiyhteiskunnan synty eli milloin hyvinvoinnista ryhdyttiin puhumaan

13:15 - 13:30 Minna Janhonen, erikoistutkija Suomen Työterveyslaitos: Itsensä johtaminen hyvinvoinnin rakentajana

13:30 - 15:00 Työpaja: Itsensä johtaminen hyvinvoinnin rakentajana, fasilitaattorina Kirsi Joenpolvi

15:00 - 15:30 Kari A. Hintikka: Hyvinvoivana verkostoissa

15:30 - 17:00 Ohjattua työskentelyä

18:00 - 20:00 Illallinen & vapaata illanviettoa

Aikataulu 31.10. Käytäntö

9:00 - 9.30 Minna Vähämäki: Oppimisen aPaja, aikuisten omaehtoinen oppiminen & yhteisöllisyys

9.30 - 11.30 Kipinää yhteisöistä vai toisinpäin?

11:30 - 12:30 Lounas (omakustanteinen)

12:30 - 14:00 Miten syntyy voimaannuttavia yhteisöjä?

14:00 Kahvitarjoilu

14:00 - 16:00 Oman unelma aPajan suunnittelua yhdessä muiden kanssa

 

Tarkemmin pureudumme seuraaviin teemoihin alustusten, keskustelujen ja käytännön tekemisen kautta:

* Oman elämän ja itsensä johtaminen
* Oppimisen suhde hyvinvointiin
* Oppimisen yhteisöllisyys
* Kutsumuksellisen työn tai harrastuksen merkitys yksilön hyvinvoinnille
* Vapaus ja sen rajoittaminen. Kuinka paljon vapaus kasvattaa hyvinvointia esimerkiksi töissä, koulussa tai omassa elämässä. Tarvitaanko hyvinvointiin kuitenkin rajoja?
* Avoimuuden ja läpinäkyvyyden merkityksellisyys.

Kohtaamisen hinta:

1 päivää 29 euroa

2 päivää 45 euroa

Lisämaksusta 30.10. illalliskortti 20 euroa

Kohtaamisessa on kahvitarjoilu, ruokailut ovat omakustanteisia. Mahdollisuus omien eväiden syömiseen.

 

Sitovat ilmoittautumiset TÄSTÄ! (http://www.eventilla.com/event/6366)

Ilmottautuminen ja peruutukset 23.10.2014 mennessä.

Kurssi-ilmoittautumisen voi peruuttaa maksutta ilmoittautumisajan päättymiseen 23.10.2014 saakka. Tämän jälkeen tapahtuneesta peruutuksesta tai poisjäännistä veloitamme puolet (50 %) kurssimaksusta.

 

Lisätietoja tapahtumasta Johanna Hytönen, johanna.hytonen@otavanopisto.fi, 040 167 9885

 

 

 

 

 

Minna Vähämäki, Jenni Linturi, Johanna Hytönen
Art of Hosting
Art of Hosting

Art of Hosting and Harvesting Meaningful Conversations - Hosting Participatory Learning

Art of Hosting is a global community of practitioners using integrated participative change processes, methods, maps and planning tools to engage groups and teams in meaningful conversation, deliberate collaboration, and group-supported action for the common good.

What does this mean in practice? The 3 days training will include both theoretical content and experiential learning. We will work with, demonstrate, practice and explore how participatory methodologies can be used as a foundation for collaborative leadership and learning in groups, teams, communities and organizations.

Please see also: http://aohsuomi.wordpress.com

The training includes:

 • Experience of hosting as a core leadership practice
 • Methods, tools, practices as well as theory and stories
 • Support for the work of involving others in meetings, projects, education and decisions
 • A touch to a network of learners and practitioners

Participants will learn to:

 • Design and lead powerful conversations and meetings that result in clearer thinking, intelligent solutions and group coherence
 • Initiate interactive processes to generate fresh thinking, create trust and create shared commitment to wiser actions
 • Facilitate fundamental organizing patterns that invite profound shifts in how we can live and work together
 • Grow your ability to make a positive contribution

Some of the elements and methods we explore and practice:

 • Circle Practice
 • World Café
 • Open Space Technology
 • Storytelling
 • Appreciative Inquiry
 • Pro Action Cafe
 • Systems thinking
 • Interaction and relation design
 • Chaordic Stepping Stones
 • 5 Breaths of Design
 • Harvesting

Registration

Please register using this form: http://ilmoittautuminen.otavanopisto.fi/art_of_hosting_spring2014. Registration due to 31th March 2014. Places are limited – participants will be included in the order of registration.

This registration page is for the moment partly in Finnish. Please click the 'Ilmoittaudu kurssille'(sign up) -button and after that choose 'Liity' (join) in order to sign up for the training. You will receive further information and inquiries about practicalities closer to the event. UPDATE: Please use the registration link above instead.

Registration fees 2014:

 • Normal, double room, all inclusive 485 €
 • Normal, single room, all inclusive 525 €
 • Registration without accommodation 395 €
 • Discounted (student) group fee is available on request. Please consult ville@banana.fi.

All the prices are VAT 0%. VAT will not be added to the fee. If registration is cancelled after last registration date you will be invoiced half of the price.

You are welcome to spread the word!
http://aohsuomi.wordpress.com

Ville Venäläinen, Ville Keranen, Jan-Erik Tarpila, Hanna-Riikka Tuhkanen, Heli Auvinen, Tiina Hoskari, Kirsi Joenpolvi, Esteve Pannetier, Monica Nissen, Rygaudas Guogis

Mitä yhteisömanagerointi oikein on? Miten sitä tehdään, miten yhteisöt syntyvät, miten niitä johdetaan, motivoidaan, osallistetaan jne. Tutustumme yhteisömanagerin työhön käytönnössä ja opettelemme perustyökalujen käyttöä. Kyseessä voi olla fyysinen ja/tai verkkoyhteisö. Avainasioita kurssilla ovat yhdessä oppiminen, vertaisoppiminen ja kokeilut. 

Lataa tästä lyhyt esite ja alustava kurssin ohjelma (PDF) 

Ilmoittautuminen ja hinta

Kurssin hinta on 400 euroa. Sekään vielä päätä huimaa, sillä kurssilla tulee olemaan yhteensä tarjolla 16 (8 x 2pv) lähipäivää niin, että homma huipentuu tammikuussa järjestettävään kansainväliseen yhetisömanageripäivään ja teidän mahdollisiin näyttötöihinne. Näin ollen yhden lähipäivän hinnaksi jää 25€. Lähipäivät toteutetaan noin kerran kuussa kahtena peräkkäisenä päivänä. Hinta ei sisällä matka- ja majoituskuluja. 

Sitova ilmoittautuminen tehdään tällä lomakkeella. Ilmoittautumisen yhteydessä maksetaan sadan euron ilmoittautumismaksu, joka varaa paikan teille. Jos esimerkiksi työnantaja tarvitsee laskun koko summasta, niin olkaa yhteydessä suoraan minuun.  

Kurssin rakenne ja suorittaminen

Tapaamiset järjestetään pääsääntöisesti Helsingissä, mutta tiettyihin tapahtumiin sidotut kerrat saattavat olla muualla. Ohjelmassa on ainakin yksi tapaaminen Mikkelissä syyskuussa (päivät tarkentuvat myöhemmin) sekä ehkä Tampereella ja / tai Jyväskylässä. Lähes kaikkiin on mahdollista osallistua myös verkossa, mutta toivoisin todella paljon, että mahdollisimman moni pääsisi paikalle ensimmäisellä kerralla. Edellisiltä kursseilta olen huomannut, että mitä nopeampi ryhmäytyminen tapahtuu, sitä antoisampi kurssi on kaikille. Ensimmäinen tapaaminen on 7. – 8. huhtikuuta kello 10:00 – 16:00 Helsingissä. Osoite Kulttuurikeskus Sähinä, Heikkiläntie 10. 

Harvat pystyvät osallistumaan kurssin kaikkiin tapaamisiin, mutta koska koulutus on omaehtoista aikuisopiskelua, niin siihen ei ole mitään pakottavaa tarvettakaan. Kun saamme yhdessä teemoitettua tapaamiset teidän tarpeiden mukaan, niin voitte oman harkinnan mukaan tehdä valintoja mikä on tärkeää, mihin osallistua verkossa tai mihin teemaan perehtyä esimerkiksi tallenteen avulla. Myös lopun näyttöosuus on täysin harkinnanvarainen, mutta suosittelen sen tekemistä lämpimästi. Informoin lisää ekalla tapaamisella. 

Sisältösuunnittelun lisäksi sovitaan teille parhaat päivät seuraaville tapaamisille kurssin loppuajaksi. Eri kursseilla on käytetty hieman erilaisia ratkaisuja, toiset ovat toivoneet enemmän arkipäiviin osuvia tapaamisia, toiset taas esimerkiksi perjantai – lauantai yhdistelmiä. Rytmi on kuitenkin kerran kuussa. Tällä tapaa pyrimme löytämään ratkaisun, joka takaa kaikille riittävästi mahdollisuuksia osallistua. 

Muistakaa myös, että sisältötoiveita ja muita voi jo esittää vaikka tähän dokumenttiin

Apaja-konseptista

Apaja-konsepti tuntuu aluksi monille haastavalta, koska oppimiskulttuurimme on rakentunut usein päinvastoin. Olemme tottuneet, että joku määrittelee mitä meidän tulisi tietää ja osata. Maailma on kuitenkin nykyään niin kompleksinen, että kaikkien tarpeita palvelevien geneeristen sisältöjen tarjoaminen on mahdotonta ja jossain tapauksessa jopa ylimielistä. Sen vuoksi hedelmällisempää on aloittaa oppimismatka miettimällä minkälaista oppimista tulee tapahtua, jotta omat tavoitteet täyttyisivät. Tällöin syvenevät myös sitoutuminen ja motivaatio oppimiseen. Tähän seikkailuun ei tarvitse kuitenkaan lähteä yksin, vaan työstämme ensimmäisellä tapaamisella yhdessä! Kaikki alun tuntemattoman yli kulkeneet ovat saaneet kursseista irti paljon “normaalia” enemmän! 

Eli laitetaan homma käyntiin, käykää ilmoittautumassa ja houkutelkaa vielä mukaan kollega tai ystävä! Yleiset kysymykset mieluiten apaja -sivuston ryhmäämme, niin niistä hyötyvät kaikki. Huomatkaa että sieltä voi tilata kommenttien herätteet omaan sähköpostiin.  

Muutoin olkaa rohkeasti yhteydessä minuun! Odotan jo tapaamista ja uuden porukan uutta seikkailua! 

- Jere

 

Jere Rinne

Kurssin tärkeintä sisältöä on vertaisoppiminen ja osaamisen jakaminen. Seuraava teema valitaan aina yhdessä tarpeen ja ajankohtaisuuden mukaan. Hyppää mukaan heti, niin päästään alkuun nopeammin. Kurssin aikana työstetään omaa kurssiportfoliota, jonka avulla opittua ja oivallettua voi osoittaa myös muualla. 

1. tapaaminen: yhdessä valittu teema + yhteisön aktivointi ja innostaminen, omat caset (2 pv, 2 - 4 op) 

2. tapaaminen: yhdessä valittu teema + tarinallistaminen työkaluna ja innostaminen, omat caset (2 pv, 2 - 4 op) 

3. tapaaminen: yhdessä valittu teema + omat caset, portfolion välitsekkaus (2 pv, 2 - 4 op)   

4. tapaaminen: yhdessä valittu teema + kurssiportfolion esittely / vertaisarviointi (2 pv, 2 - 4 op) 

 

Tapaamisten välillä kurssin sisällöt ja ohjaus etenevät verkossa. 

 

Kuva on kuvakaappaus Master Class kurssilaisten Pauliina Mäkelän, Hannele Kalskeen ja Anne Stoltin tekemästä Prezi-esityksestä.

Jere Rinne

"Yhteisömanageri toimii verkossa yrityksen, yhdistyksen tai muun yhteisön viestinnän ja sen asiakkaiden sekä yleisöjen rajapinnassa. Hän tuottaa sisältöjä sekä itsenäisesti että yhdessä asiakkaiden tai muiden asiasta kiinnostuneiden kanssa."

Mitä yhteisömanagerointi on? Tervetuloa mukaan tutkimusmatkalle!

Valtakunnallinen vertaisoppimisen alusta yhteisömanagereille ja siitä kiinnostuneille.

 

Sisällöt kurssille on suunniteltu yhdessä osallistujien kanssa vastaamaan heidän oppimistavoitteisiinsa.

 

Ennakkotehtävä: omien oppimistavoitteiden hahmottaminen, oma kehittämistehtävä koulutuksen ajaksi.

 

1. Lähitapaaminen 21. - 22.2.2014 Helsingissä

Mitä on yhteisömanagerointi, mitä taitoja tarvitaan, mitä oppimistavoitteita osallistujilla on. Kurssin sisältöjen ja aikataulun suunnittelu yhteisöllisesti.

 

Verkkokoulutus 3.4.2014: Google Plus. Asiantuntijana Jaana Nyström

 

2. Lähitapaaminen 11. - 12.4.2014 Jyväskylässä

Teema: Fyysisten ja virtuaalisten yhteisöjen syntyminen, johtaminen, motivointi, palkitseminen.

Asiantuntijoina:

Sari Naappi, Matara, Yhteisökoordinaattorin työ Mataran Kansalaistoiminnankeskuksessa.
Yritysvierailu Descom Petra Sievinen @petrasi ja Minna Liminka @MinnaLiminka

Minna Janhonen, erikoistutkija, Työterveyslaitos @minnajanhonen Fyysiset yhteisöt ja yhteisöllisyys

Case: Minna Jahonen @minnaisa , yhteisömanageri Boost Turku: Boost Turku fyysisenä yhteisönä & opit San Franciscon matkasta.

 

Verkkokoulutus 23.4.2014: Virtuaaliyhteisöt. Asiantuntijana Johanna Janhonen, Piilotettu Aarre

 

3. Lähitapaaminen 16. - 17.5.2014 Turussa

Teema: Sisältöstrategia

Asiantuntijana Minna Valtari, Someco Oy @minnavaltari

17.5. osallistumme SomeTime 2014 tapahtumaan

 

4. Lähitapaaminen 13. - 14.6.2014 Otavassa

Karannutta aikaa etsimässä -kohtaaminen. Ajan ja arjen hallinta sekä tietoinen läsnäolo.

 

5. Lähitapaaminen 18. - 19.9. Vierumäellä

Teema: Youtuben hyödyntäminen, videoiden tekeminen.

Asiantuntijoina Timo Korpi, Toni Nummela

Marianne Heikkinen & Jere Lauha, Otavan Opisto

 

Verkkokoulutus: SoMe ja katastrofitilanteet. Asiantuntijana Kari A. Hintikka.

 

6. Lähitapaaminen 23. - 24.10.2014 Helsingissä

Teema: Tulosten mittaaminen, analysointi ja tavoitteellisuus

Asiantuntijoina:

Oskari Uotinen, Intosome Oy

Reetta Lehto & Hanne Kautto, Yleisradio

 

7. Lähitapaaminen 5.12.2013 Helsingissä

Tutkimusmatkan reflektointi, mitä tapahtunut ja mennyt käytäntöön. Mahdollisesti näyttöjen tekeminen.

 

 

Lisätietoja kurssista antaa

Johanna Hytönen, Otavan Opisto

040 167 9885, johanna.hytonen@otavanopisto.fi

 

Liity mukaan yhteisömangeriryhmiin LinkedInissä ja Facebookissa.

Community Manager Appreciation Day on vuosittain järjestettävä yhteisömanagereiden tapahtumapäivä. CMADFI-tapahtuma pidetään ma 27.1.2014 Hämeenlinnassa. Lisätietoja tapahtumasta.

Johanna Hytönen

Kurssin tärkeintä sisältöä on vertaisoppiminen ja osaamisen jakaminen. Seuraava teema valitaan aina yhdessä tarpeen ja ajankohtaisuuden mukaan. Hyppää mukaan heti, niin päästään alkuun nopeammin. Kurssin aikana työstetään omaa kurssiportfoliota, jonka avulla opittua ja oivallettua voi osoittaa myös muualla.  Master Class ryhmän opinnot pohjautuvat fasilitoituun vertaistyöskentelyyn, jonka tavoitteena on luoda uutta tietoa ja uusia ideoita yhteisömanagerointiin. Tapaamisia on vähintään neljä. Aloitus huhtikuussa ja viimeinen kerta vuoden lopussa. HUOM: sitovat ilmoittautumiset tällä lomakkeella, pelkkä apaja-ryhmään kuuluminen ei riitä. Heti kun osallistujia vähintään kymmenen, ryhmä starttaa. 

 

1. tapaaminen: yhdessä valittu teema +  omat caset (2 pv, 2 - 4 op) 

2. tapaaminen: yhdessä valittu teema +  omat caset (2 pv, 2 - 4 op) 

3. tapaaminen: yhdessä valittu teema + omat caset, portfolion välitsekkaus (2 pv, 2 - 4 op)   

4. tapaaminen: yhdessä valittu teema + kurssiportfolion esittely / vertaisarviointi (2 pv, 2 - 4 op) 

Tapaamisten välillä kurssin sisällöt ja ohjaus etenevät verkossa. 

(Kuva: Pablo Casuariga (CC) 

Jere Rinne, Johanna Hytönen

Mitä yhteisömanagerointi oikein on? Miten sitä tehdään, miten yhteisöt syntyvät, miten niitä johdetaan, motivoidaan, osallistetaan jne. Tutustumme yhteisömanagerin työhön käytönnössä ja opettelemme perustyökalujen käyttöä. Kyseessä voi olla fyysinen ja/tai verkkoyhteisö. Avainasioita kurssilla ovat yhdessä oppiminen, vertaisoppiminen ja kokeilut.

Kurssisuunnitelma luotiin ensimmäisessä lähipäivässä:

26. - 27.3.2015 (Helsinki) Mistä yhteisömanageroinnissa on kyse & kurssisisältöjen suunnittelu yhdessä

Yhteisömanagerin profiili, oma yhteisömanagerin profiilini, millainen yhteisöni on ja ketä siihen kuuluu. Kevyen sisältöstrategian luominen. Oman vuoden mittaisen kehittämistehtävän hahmottaminen.

28. - 29.4.2015 (Tampere) Suunnitelmallisuus & tavoitteet & mittarointi

Kuinka yhteisömanageri suunnittelee työnsä ja ajankäyttönsä? Mitä kurssin aikana jokainen kurssilainen haluaa saada aikaiseksi. Luodaan seuraavia askelia, aikataulua ja toimintasuunnitelmaa. Jokainen luo suunnitelman omasta näkökulmastaan ja se voi olla esim. yhteisön sitouttamissuunnitelma, julkaisusuunnitelma, sisältöstrategia tai muu vastaava. Mietimme miten yhteisömanageri ja juuri sinä itse omassa työssäsi voit asettaa tavoitteita ja mistä tiedät onnistuneesi.

21. - 22.5.2015 (Hämeenlinna)

1.pv kikkakolmoset sitouttamiseen ja osallistamiseen, 2 pv. SomeTime-tapahtumaan osallistuminen.

25. - 26.8.2015 (Mikkeli)

Ensimäisenä päivänä sparraamme toinen toistamme jokaisen omien yhteisömanagerin haasteiden kanssa. Pyrimme löytämään vastauksia kinkkisiin kysymyksiin ja kokeiluita joilla saadan solmut aukeamaan. Toisena päivänä osallistumme Otavan Opiston tapahtumaan Oppimisteknologiat ja tekoäly, koska yhteisömangerin on syytä olla uusimpien tuulten aallon harjalla.

14. - 15.10.2015 Visuaalisuus yhteisömanagerin työssä.

Kuinka yhteisömangeri voi hyödyntää videoita, tarinankerrontaa, infograafeja tai muita visuaalisia keinoja.

2.12.2015 Tulosten analysointi

Pysähdymme katsomaan taaksepäin mitä jokainen kurssilainen on saanut aikaiseksi oman yhteisön eteen. Mitä valintoja on tehty, mikä meni hyvin, missä meni vikaan, mitä opittiin. Mietimme miten yhteisömanageri voi analysoida työnsä tuloksia, mitä dataa on kertynyt ja mitä siitä voidaan oppia.

25. - 26.1.2015 CMADFI-tapahtumaan osallistuminen & oman työn reflektointi (näyttöjen suorittaminen) & kurssin päätös

Sitovat ilmoittautumiset tämän linkin kautta http://www.eventilla.com/event/mZ5qb

HUOM! Ryhmään liittyminen ei riitä ilmoittautumiseksi.

Lisätiedot Johanna Hytönen, 040 167 9885, johanna.hytonen@otavanopisto.fi

 

 

Johanna Hytönen , Jere Rinne

Käyttäjän tapahtumat

21.03. - 22.03.